Bahan-bahannya :-
- 300gm campuran udang & sotong
 - 3 biji bawang merah ~ dihiris
 - 2 ulas bawang putih ~ dicincang
 - 1/2 inci halia ~ dicincang
 - 1 biji bawang holland ~ dipotong
 - 1/2 biji carrot ~ dihiris
 - 3 batang kacang panjang ~ dipotong
 - 3 helai daun limau purut
 - 2 sb cili kering kisar
 - 1 sb sos tiram
 - 1 sb sos cili
 - 1 sk sos ikan
 - garam secukup rasa
 
Cara-cara memasaknya :-
- Masukkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak.
 - Masukkan sotong biar sehingga masak & kemudian masukkan pula udang masak sebentar saja
 - Tambahkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan sedikit garam. Gaul sebati, biarkan sebentar.Masukkan carrot & kacang panjang. Gaul rata, biar sayur masak.
 - Masukkan bawang dan daun limau purut, kacau rata dan padamkan api.
 - Sedia dihidangkan.
 








0 Komentar untuk "Resepi Paprik Seafood Ala Thai"