Bahan-Bahan
- ½ kilogram daging cincang
 - 3 ulas bawang putih dan dihiris
 - 50 gram tepung sagu
 - 1 sudu teh garam atau secukup rasa
 - 1 biji putih telur
 
Sediakan
- 1 mangkuk besar air mendidih
 - 1 mangkuk air sejuk/air ais
 
Cara Penyediaan Bakso
- Campur kesemua bahan dengan menggunakan tangan dan senduk sampai mesra dan tidak melekat.
 - Basahkan tangan dengan air, ambil campuran daging dengan tangan dan genggam dan keluarkan melalui celah jari telunjuk dan ibu jari.
 - Bulatkan bakso dengan sendok dan celupkan ke air panas mendidih sehingga terapung.
 - Pindahkan bakso yang terapung ke dalam air ais selama 5 minit. Lakukan sehingga selesai.
 
Kuah Bakso
- Sediakan air rebusan daging.
 - Tambahkan garam, merica, dan gula secukup rasa.
 - Setelah mendidih masukkan bakso tadi dan masak sebentar lagi.
 
Cara Sajian
- Sediakan mangkuk berisi mee kuning atau bihun yang sudah direbus.
 - Tuang kuah sup dan baksonya, tabur potongan daun seleri dan bawang merah goreng.
 








0 Komentar untuk "Resepi Bakso"