Bahan Bahannya ( untuk 10 orang)
- 3 Cawan Beras Basmathi (basuh & toskan)
 - 3 1/2 Cawan Air
 - 1 Cawan Susu Cair
 - 1 Sudu Besar Susu Pekat
 - 8 Ekor Udang Besar (500gm)
 - 50gm Rempah Briyani (jadikan pes)
 - 2 Sudu Besar Minyak Sapi
 - 4 Biji Bawang merah ( dihiris)
 - 3cm halia (dihiris)
 - 4 ulas Bawang Putih ( dihiris)
 - 1 Sudu Besar Air Mawar
 - 3-4 Ketul Rempah Kasar (campuran bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih)
 - 1 Tin Kecil Puri Tomato
 - 1 Tangkai Kecil Daun Ketumbar
 - 1/2 Cawan Kacang Gajus
 - 1/2 Cawan Kismis
 - Garam secukup rasa
 
Cara-Cara
- Panaskan periuk & masukkan minyak sapi. Tumis bawang merah, halia, bawang putih dan rempah kasar hingga wangi.
 - Masukkan rempah briyani dan tumis seketika.
 - Kemudian tuangkan puri tomato dan kacau rata.
 - Masukkan udang, biar separuh masak, angkat dan ketepikan.
 - Masukkan beras dan kacau rata.
 - Tuangkan air, susu cair, susu pekat, dan garam. Kacau rata dan tuangkan ke dalam periuk nasi bersama Udang dan biarkan sehingga nasi masak.
 - Taburkan daun ketumbar, kismis, kacang gajus, air mawar sebelum dihidang.
 
Selamat mencuba..








0 Komentar untuk "Resepi Nasi Beriani Udang"