Resepi Ayam Rose Indera Kayangan nama yang diberikan Oleh Chef Kamarul untuk resepi ini. Resepi ni sangat sedap, rempah & daun kari terasa pada ayam memang best & sesuai dimakan bersama Nasi Briyani.
Bahan Bahan: Untuk 10 orang
- 1 ekor Ayam ( potong 12)
 - 1 sudu besar Serbuk Kunyit
 - 2 sudu besar Serbuk kari ayam
 - 2 sudu besar Cili giling
 - 4 batang Serai (diketuk)
 - 5 biji Bawang Merah ( dikisar)
 - 5 ulas Bawang Putih (dikisar)
 - 3 cm Halia (dikisar)
 - 1 tangkai kecil Daun Kari
 - 2 sudu besar Sos Tomato
 - 1 Sudu besar Sos Tiram
 - 1 sudu besar Gula Kabung
 - 2 sudu besar Kerisek
 - 2 biji Tomato (belah 4)
 - Garam secukup rasa
 - Minyak Masak untuk menggoreng
 
Cara-cara:
- Gaulkan ayam bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kuning keemasan.ketepikan.
 - Panaskan minyak, masukkan daun kari dan serai.
 - Kemudian masukkan pula bahan yang telah dikisar. Masak sehingga naik bau.
 - Masukkan Cili giling diikuti dengan serbuk kari ayam. Kacau sebati dan biarkan rempah masak. Masukkan sedikit air jika perlu supaya rempah tidak hangit.
 - Selepas itu, masukkan sos tomato, sos tiram, kerisek dan gula kabung. Masak sehingga rata ( perlahankan sedikit api)Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama tomato dan gaul rata dan biarkan kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam. & Siap
 
Selamat mencuba








0 Komentar untuk "Resepi Ayam Rose"