Sumber : Kak Nik Ja (Semanis Madu)
Resepi Crepe ini mendapat rekomen yang baik dari empunyanya kerana rasa yang sedap, tekstur yang kenyal dan kulit crepenya amat mudah dikendalikan.
Bahan-bahan
- Bahan2 kering ini perlu di ayak
 - 15gm tpg hongkong
 - 25 gm tpg jagung
 - 13gm tpg ubi kentang
 - 13gm tepung ubi kayu
 - 8 gm tepung kastard
 - 20 gm gula aicing
 - 1/8 teh garam
 - 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung
 - 250gm air (kak Nik guna lebih kurang 275gm air)
 - 1 sudu essen vanilla
 - 6 biji telor gred A, (kak Nik guna 5 biji telur A)
 - pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan
 
INTI:
- 200ml fresh milk
 - 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas.. masukkan
 - 25gm tpg kastard,
 - 50 gm gula castor,
 - 2 biji kuning telur, dan
 - 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
 - 200gm fresh cream---- yg dipukul hingga sebati. lepas custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream.
 - simpan lagi dlm peti ais.
 
Cara-cara
- Utk buat kulit masukkan kesemua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
 - Tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2
 
Selamat mencuba..







0 Komentar untuk "Resepi Durian Crepe 5 Tepung"