BAHAN-BAHANNYA :
- 500 gm Pisang lemak manis
 - 100 gm gula kastor
 - 300 gm tepung kek + 1 sudu teh baking powder + 1/4 sudu teh soda bikarbonat
 - 3 biji telur *saiz A
 - 2 sudu besar madu
 - 100 ml susu segar
 - 100 gm badam hiris
 
Untuk Tatah Di atas Kek :
4 sudu besar madu
CARA MEMBUAT :
- Lenyekkan pisang bersama gula sehingga hancur dan gula larut.
 - Campurkan susu segar, telur dan kocok sehingga sebati. Tuangkan ke dalam adunan pisang yang telah di lenyek.
 - Masukkan madu dan kacau sebati.
 - Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan kacau sehingga tepung habis.
 - Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di oles dengan sedikit mentega.
 - Taburkan hirisan badam di atas kek.
 - Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180'C selama 40-45 minit.
 - Setelah kek masak, sapukan dengan madu dan sedia untuk di hidangkan.
 
Sumber








0 Komentar untuk "Kek Pisang Bermadu"