Bahan-bahan:
Untuk Inti:
- 300gm daging cincang @ 4 kpg dading burger (dihancurkan) kalau nak daging lebih blh tmbh lg..
 - 2 ulas bwg putih
 - 1 biji bwg besar
 - 1/2 paket perencah daging black paper maggi
 - sedikit air
 - garam n gula
 - minyak
 
Roti:
- 12kpg roti
 - 3biji telur
 - 200ml susu fresh
 - 8kpg slice cheese
 - cheddar diparut
 - * sayur2 ikut suka
 
Cara-cara:
Untuk Inti
- Panaskan minyak, tumis bawang putih, masukkan bawag besar dan daging... goreng hingga daging empuk.
 - Kemudian masukkan perencah black paper dengan sedikit air... masak sehingga daging masak dan kering.
 - Ketepikan dan biar sejuk.
 
Untuk Roti Lapis
- Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dangan butter atau mentega
 - Bancuhkan telur dengan susu sehingga sebati
 - Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun dalam bekas. Buat sehingga penuh bekas untuk tingkat yang pertama.
 - Tuang kan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan. Kemudian susun slice cheese ke atas daging.
 - Tutup dgn lapisan roti yang dicelup seperti langkah pertama tadi...
 - Ulang proses yang sama... Akhir sekali tabur chesdar parut pada lapisan atas sekali..
 - Jika ada lebihan telur hanya siram di atas roti supaya tidak membazir...
 - Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada sushu 180c lebih kurang 35-40 minit( sehingga masak)
 - Keluarkan dari oven dan sedia untuk dihidang..
 
Selamat Mencuba
Sumber








0 Komentar untuk "Roti Lapis Daging Berkeju"