Bahan-bahan
- Cendawan Swiss Brown
- Cendawan butang
- Lobak merah (1/2 biji)
- Sadri (1/2 batang)
- Bawang (leek) (1/2 batang)
- Bawang besar (1 biji)
- Kentang - dibuang kulit (2 biji)
- Air rebusan ayam (200ml)
- Whip cream (1/2 cawan)
- Serbuk lada putih
- Garam
- Minyak - untuk menumis
Cara-cara
- Mula-mula potong bawang besar, batang bawang, batang sadri, cendawan, dan potong dadu kentang.
- Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang bersama lobak, batang sadri dan batang bawang.
- Masukkan hirisan cendawan, kentang dan air rebusan ayam. Masak sehingga semua bahan tersebut empuk.
- Kemudian biarkan sup tersebut sejuk.
- Kemudian mesin dan hancurkan sup tersebut sehingga sebati.
- Masukkan semula sup ke dalam periuk dan panaskan. Tambahkan hirisan cendawan, garam dan serbuk lada putih.
- Akhir sekali curahkan krim dan kacau rata.
- Sup cendawan sedap dihidang ketika panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan