- 3 ketul Ikan parang cuci bersih dan toskan
- 1 inci Kunyit
- 1 inci Halia
- Serai - diketuk (1 batang)
- 2 ulas Bawang putih - tumbuk
- sebiji Bawang besar sedang - tumbuk
- lada kisar dlm satu senduk
- daun kesum
- 2 kuntum bunga kantan -satu belah dua dan satu lagi di hiris2
- 1 keping asam keping / air asam jawa secukupnya...
- Belacan (sedikit)
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- air secukupnya....
- 5-6 batang bendir kontot2- jika suka.....ta perlu di belah.
- Tumbuk bawang besar dan bawang putih sehingga sedikit lumat. Kemudian, masukkan kunyit dan halia. Setelah lumat, masukkan belacan dan tumbuk lagi hingga sebati.
- Setelah itu, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan lada kisar. Kacau sehingga pecah minyak dan masukkan air asam jawa, diikuti dengan serai, bunga kantan/daun kesum, ikan dan garam secukupnya
- dan kacang bendir.Tambahkan air jika perlu.
- Kacau sedikit hingga sebati, biarkan mendidih sehingga ikan masak dan klu dah ok semuanya sedia untuk dihidang.
~~ Selamat mencuba~~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan