Bahan-Bahan (Anggaran 120 pcs)
- 300 g mentega
- 160 g gula aising
- 2 kuning telur
- 1 camca teh esen vanilla/rose
- 240 g tepung gandum*
- 100 g tepung jagung*
- 160 g tepung kastard*
- Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
Cara Membuatnya
- Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
- Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut warna kegemaran
- Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar.
- Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit
- Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan