- 2 ketul kepala ikan merah
- 2 paket kecil rempah kari ikan (jadikan pes)
- 1 sudu kecil serbuk kas-kas
- 1 sudu kecil halba campur
- 2 sudu makan cili giling
- 2 sudu makan gula merah
- 1 labu bawang besar (dihiris nipis )
- 6 ulas bawang merah ( tumbuk )
- 2 ulas bawang putih ( tumbuk )
- 1 cm halia ( tumbuk )
- 2 biji buah tomato dibelah empat
- Daun kari
- 1sb beras (sangai)kemudian tumbuk halus
- Kacang bendi
- Minyak
- Air asam jawa
- Garam dan perasa
- Air secukupnya
Cara Penyediaan:
- Tumiskan bawang besar, daun kari dan halba campur hingga sedikit layu dan wangi masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing.
- Masukkan cili giling tumis lagi.Masukkan rempah ikan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan beras sangai yg ditumbuk halus.
- Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar.
- Masukkan air ikut suka banyak mana.
- Masukkan cili padi (petua menyedapkan kari).Boleh juga masukkan cili hijau yg dipatah-patahkan.
- Masukkan garam & perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat.
- Kemudian masukkan ikan.Simbah2kan kuah ke atas ikan.Sesuaikan rasa
- Masukkan kacang bendi, cili merah dan tomato.Kacau sekejap. Tutup api
Beras sangai yang sedang ditumbuk |
Tambahan
Penyediaan Beras Sangai
- Basuh beras bersih-bersih
- Rendam semalaman
- Toskan dan keringkan (orang dulu2 jemur matahari)
- Goreng beras atas kuali tanpa minyak hingga kuning keemasan
- Bila beras dah sejuk, tumbuk atau blend guna blender kering tu sampai halus.
- Kegunaan - memekatkan masakan, dijadikan bubur, makanan bayi...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan