Berikut adalah resepinya.
Bahan-bahan:
Cara-cara:
*lebihkan kuantiti ml untuk susu cair jenama lain, untuk kuah rasa lemak. Boleh juga gunakan butter untuk bagi rasa lemak.
Credit to Suraya Azam.Bahan-bahan:
- 5 sudu besar lada hitam yang telah dikisar (kalau suka pedas, tambahkan lagi)
- 1 biji bawang besar (saiz sederhana) - dicincang halus
- 2 sudu besar Demi-glace brown sauce (larutkan brown sauce dalam 1 gelas air)
- 1/2 tin susu cair ideal (brand yang dicadangkan)
- kicap pekat / karamel (untuk menghitamkan sos, kalau nak nampak hitam letak lebih sikit)
- tepung beras (untuk pekatkan sos) - larutkan dalam air
- 1 sudu kecil oregano
- 1 sudu kecil thyme
- *garam
- *gula
- *MSG
- 2 sudu besar minyak
- 500ml air
Cara-cara:
- Panaskan minyak, tumis bawang besar hinnga naik bau.
- Masukkan air.
- Masukkan larutan brown sauce, kicap pekat / karamel, lada hitam yang telah dikisar, susu cair, garam, gula MSG.
- Biarkan mendidih dengan api yang sederhana. Masukkan larutan tepung beras sehinnga agak pekat.
- Masukkan daun oregano dan thyme.
- Setelah masak, rasa sudah cukup tutupkan api.
*lebihkan kuantiti ml untuk susu cair jenama lain, untuk kuah rasa lemak. Boleh juga gunakan butter untuk bagi rasa lemak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan