Kek Coklat
Bahan A:
- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
- 1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
- 1 cwn minyak msk - mimie guna minyak jagung
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...
Bahan B:
- 3/4 cwn tepung gandum
- 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
- 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C:
- 4 bj telor (blender jer)
Cara:
- Satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
- secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
- dh sebati...ketepikan...
Untuk Karamel:
Bahan-bahan:
- 2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
jadikan gula hangus supaya kek x melekat pd loyang...
Bahagian Atas (Karamel):
- 1/2 tin susu cair
- 50gm gula castor
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 3 kuning telur
Cara-caranya :-
**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**
**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...
**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar. ..
- Tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
- Bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
- Keluarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
- Pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai masak...suhu 160c...
- Keluarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...
**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**
**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...
**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar. ..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan