Ahad, 21 Julai 2013

Resepi Kek Karamel Coklat



Kek Coklat

Bahan A:
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
  • 1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
  • 1 cwn minyak msk - mimie guna minyak jagung
*semua bhn di atasgaul sebati n msk atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...

Bahan B:
  • 3/4 cwn tepung gandum
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bhn ni diayak k...

Bahan C:
  • 4 bj telor (blender jer)

Cara:
  1. Satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
  2. secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
  3. dh sebati...ketepikan...


Untuk Karamel:

Bahan-bahan:
  • 2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalau guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek x melekat pd loyang...

Bahagian Atas (Karamel):
  • 1/2 tin susu cair
  • 50gm gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

Cara-caranya :-
  1. Tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
  2. Bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
  3. Keluarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
  4. Pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai masak...suhu 160c...
  5. Keluarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...

**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**

**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...

**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar. ..










Tiada ulasan:

Catat Ulasan