Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- 4 ulas bawang putih ( dihiris nipis )
- 1 labu bawang besar ( dimayang bulat kasar2 )
- 1 keping dada ayam ( dipotong kecil2 ) **jika ingin masukkan seafood,sebaiknya hanya seafood.jgn campur dgn ayam.nnti kurg sedap (:
- 2 btg sayur sawi manis ( dipotong kecil2 ) **sawi yg saiznya pendek..sedap,tk pahit.
- ** 1 sb lada giling
- ** 1 ½ sb sos cili
- ** 1 ½ sb sos tiram
- ** 1 ½ sb gula
- 4 putaran kicap ( putaran kuali )
- 4 biji lada marang ( dihiris nipis )
- 1 biji lada besar ( dihiris kasar2 )
- 2 tangkai daun sup
- 1 mangkuk air panas
- 1 bungkus mi kuning **agk2 klau mi tu da masin,xprlu ltak garam
Cara-cara
- Panaskan minyak dalam kuali yg besar.lg besa lg baik. Tumis bawang besar dn putih shingga kkuningan dn naik bau.
- Bila da kuning2 dn naik bau,msukkn bhan ** dn kacau shingga sbati. Sbaiknya sdiakn smua bhn ** ddalam mgkuk yg sma.
- Bila dah sebati, masukkan ayam. Isi air panas dlm mngkuk yg dgunakn unt sdiakn bhn ** ..dah nmpk cm kering dlm kuali tu,msukkn air td. Biarkn sketika.
- Dah nmpak mcm mnggelegak,kacau sebati.msukkn garam secubit,dan serbuk perasa.
- Pastikan kuahnya agk bnyak,mcm mi bandung. Masukkan kicap 4 putaran shingga agk2 wrnanya jd gelap sikit.
- Bila da betul2 gelegak,masukkan sbungkus mi kuning dan sayur..*pastikan mi itu sdah dbasuh dgn air.
- Kacau 2 atau 3 kali shingga sbati dh terus ttup api. *Ini unt elak mi itu jd kembang,tk sedap.sbaiknya slepas letak mi trus ttup api.
- Dah slesai,taburkn daun sup dan cili marang....hidangkan dn mkn dgn timun..umphh sure best!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan