Ahad, 21 Julai 2013

Resepi Mee Goreng Basah


Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
  • 4 ulas bawang putih ( dihiris nipis )
  • 1 labu bawang besar ( dimayang bulat kasar2 )
  • 1 keping dada ayam ( dipotong kecil2 ) **jika ingin masukkan seafood,sebaiknya hanya seafood.jgn campur dgn ayam.nnti kurg sedap (:
  • 2 btg sayur sawi manis ( dipotong kecil2 ) **sawi yg saiznya pendek..sedap,tk pahit.
  • ** 1 sb lada giling
  • ** 1 ½ sb sos cili
  • ** 1 ½ sb sos tiram
  • ** 1 ½ sb gula
  • 4 putaran kicap ( putaran kuali )
  • 4 biji lada marang ( dihiris nipis )
  • 1 biji lada besar ( dihiris kasar2 )
  • 2 tangkai daun sup
  • 1 mangkuk air panas
  • 1 bungkus mi kuning **agk2 klau mi tu da masin,xprlu ltak garam

Cara-cara
  1. Panaskan minyak dalam kuali yg besar.lg besa lg baik. Tumis bawang besar dn putih shingga kkuningan dn naik bau.
  2. Bila da kuning2 dn naik bau,msukkn bhan ** dn kacau shingga sbati. Sbaiknya sdiakn smua bhn ** ddalam mgkuk yg sma.
  3. Bila dah sebati, masukkan ayam. Isi air panas dlm mngkuk yg dgunakn unt sdiakn bhn ** ..dah nmpk cm kering dlm kuali tu,msukkn air td. Biarkn sketika.
  4. Dah nmpak mcm mnggelegak,kacau sebati.msukkn garam secubit,dan serbuk perasa.
  5. Pastikan kuahnya agk bnyak,mcm mi bandung. Masukkan kicap 4 putaran shingga agk2 wrnanya jd gelap sikit.
  6. Bila da betul2 gelegak,masukkan sbungkus mi kuning dan sayur..*pastikan mi itu sdah dbasuh dgn air.
  7. Kacau 2 atau 3 kali shingga sbati dh terus ttup api. *Ini unt elak mi itu jd kembang,tk sedap.sbaiknya slepas letak mi trus ttup api.
  8. Dah slesai,taburkn daun sup dan cili marang....hidangkan dn mkn dgn timun..umphh sure best!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan