BAHAN-BAHAN
- 15 ekor udang
- 2 batang celery stalk
- ½ batang lobak merah (hiris nipis)
- ½ tin cendawan butang (belah 2)
- ½ pokok bunga kobis
- ½ pokok brokoli
- 1 biji bawang besar (belah enam)
- 4 biji bawang putih (cincang)
- 6-8 batang cili kering (bilas dan gunting tiga setiap satu)
- 3-4 sb cuka hitam
- 2 sb kicap cair
- Gula secukup rasa
- Sedikit air
CARA-CARANYA
- Tumis cili kering dengan sedikit minyak sehingga garing (jangan sampai hitam/hangus).
- Masukkan bawang putih, tumis sebentar dan masukkan udang.
- Setelah udang ¾ masak, masukkan bawang besar dan diikuti dengan sayuran-sayuran lain..didahulukan sayur yang lambat masak dahulu. Gunakan sedikit air bila perlu.
- Masukkan cuka hitam, kicap cair dan gula . Kacau rata. Matikan api setelah sayur ¾ masak. Hidang.
Tips – Campuran bahan-bahan perasa ini mesti ada rasa tajam cuka, masin dan manis yang rata.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan