BAHAN-BAHAN
- Ayam - dipotong kecil (1/2 lb)
- Lada benggala merah - dadu kasar (1/4)
- Putik jagung - potong kasar (5 biji)
- Kacang pis muda (1/4 lb)
- Bawang putih - dicincang (2 ulas)
- Halia - potong nipis (1/4 sudu besar)
- Tepung jagung - dicairkan dengan sedikit air (1/2 sudu kecil)
- erbuk cili (1/2 sudu kecil)
- Kicap cair (1 sudu besar)
- Minyak bijan (2 sudu kecil)
- Gula halus (1/2 sudu kecil)
- Garam (secukup rasa)
CARA MEMASAK
- Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga separa masak dan kemudian perasakan dengan sedikit garam.
- Seterusnya masukkan bawang putih. Apabila naik bau, masukkan pula halia.
- Tambahkan kicap dan sebatikannya bersama ayam diikuti dengan sedikit gula, serbuk lada, jagung muda dan juga kacang pis (pea pods).
- Apabila baby corn dan kacang pis sedikit layu, curahkan minyak bijan dan masukkan pula lada benggala. Sebatikan semua bahan dan rasa.
- Apabila ayam empuk dan sayur-sayuran hampir layu masukkan tepung jagung.
- Masak beberapa ketika lagi supaya sosnya sedikit pekat.
- Hidangan ayam szechuan ini pastinya membangkitkan selera dengan warnanya yang menawan dan rasanya yang lazat. Selamat menikmati hidangan.
Untuk lebih jelas sila tonton video di bawah
Sumber : TryMasak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan