Bahan-bahan (5-6 orang)
- 5-6 ketul ayam
- 8 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit hidup
- 7 biji cili padi
- 3-4 batang serai – dititik
- 1 sudu besar cili kisar
- 1 sudu besar kerisik
- 2 sudu besar rempah gulai cap bunga rose / serbuk kari
- 1 sudu besar gula Melaka
- 1 mangkuk santan
- 5 helai daun kunyit
- 5 helai daun limau purut
- Garam dan gula
Cara-cara
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan cili padi.
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan serai.
- Masukkan cili kisar, rempah cap bunga ros, gula Melaka, kerisik dan santan. Kacau sehingga sekata, kemudian masukkan ayam.
- Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
- Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih, nasi himpit atau ketupat.
- Rempah gulai cap bunga rose ni rempah orang Terengganu. Mungkin kat negeri-negeri lain susah sikit nak jumpa. Jadi bolehlah ganti dengan serbuk kari.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan