Bahan A
- 1 ekor ayam/ 1 kilo daging
- Santan (1 biji kelapa)
- 4 helai daun kunyit (dihiris halus)
- Kerisik (1/2 biji kelapa)
- 1 inci halia (dikisar)
- 4 biji bawang merah (dikisar)
- 10 biji bawang putih (dikisar)
- ½ camca tepung kunyit
- 1 sudu makan serbuk jintan putih
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 2 batang serai (ditumbuk)
- Beberapa biji cili padi (ikut selera sendiri)
Cara membuatnya
- Cuci ayam/daging sampai bersih. Tos kan.
- Gaulkan semua bahan B dengan ayam / daging.
- Masak ayam/daging sehingga keluar air ayam/daging itu sendiri. Masuk kan santan sedikit demi sedikit.
- Selepas itu masuk kan kerisik dan daun kunyit.
- Pastikan ayam/daging masak sampai empuk dan masuk kan garam dan ajinomoto(orang sarawak memang guna perasa) mengikut citarasa sendiri.
- Akhir sekali biar kan air santan kering dan padam kan api apabila ayam/daging sudah benar2 masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan