Sabtu, 20 Julai 2013

Resepi Rendang Ayam/Daging Ala Sarawak


Bagi sesiapa yang telah menikmati rendang Sarawak, rasanya memang berbeza dengan sdi Semenanjung Malaysia. Di sini Cik Ruby kongsikan resepinya...


Bahan A
  • 1 ekor ayam/ 1 kilo daging
  • Santan (1 biji kelapa)
  • 4 helai daun kunyit (dihiris halus)
  • Kerisik (1/2 biji kelapa)


Bahan B
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 4 biji bawang merah (dikisar)
  • 10 biji bawang putih (dikisar)
  • ½ camca tepung kunyit
  • 1 sudu makan serbuk jintan putih
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • 2 batang serai (ditumbuk)
  • Beberapa biji cili padi (ikut selera sendiri)

Cara membuatnya
  1. Cuci ayam/daging sampai bersih. Tos kan. 
  2. Gaulkan semua bahan B dengan ayam / daging. 
  3. Masak ayam/daging sehingga keluar air ayam/daging itu sendiri. Masuk kan santan sedikit demi sedikit. 
  4. Selepas itu masuk kan kerisik dan daun kunyit.
  5. Pastikan ayam/daging masak sampai empuk dan masuk kan garam dan ajinomoto(orang sarawak memang guna perasa) mengikut citarasa sendiri. 
  6. Akhir sekali biar kan air santan kering dan padam kan api apabila ayam/daging sudah benar2 masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan