Bahan Bahannya ( untuk 10 orang)
- 3 Cawan Beras Basmathi (basuh & toskan)
- 3 1/2 Cawan Air
- 1 Cawan Susu Cair
- 1 Sudu Besar Susu Pekat
- 8 Ekor Udang Besar (500gm)
- 50gm Rempah Briyani (jadikan pes)
- 2 Sudu Besar Minyak Sapi
- 4 Biji Bawang merah ( dihiris)
- 3cm halia (dihiris)
- 4 ulas Bawang Putih ( dihiris)
- 1 Sudu Besar Air Mawar
- 3-4 Ketul Rempah Kasar (campuran bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih)
- 1 Tin Kecil Puri Tomato
- 1 Tangkai Kecil Daun Ketumbar
- 1/2 Cawan Kacang Gajus
- 1/2 Cawan Kismis
- Garam secukup rasa
Cara-Cara
- Panaskan periuk & masukkan minyak sapi. Tumis bawang merah, halia, bawang putih dan rempah kasar hingga wangi.
- Masukkan rempah briyani dan tumis seketika.
- Kemudian tuangkan puri tomato dan kacau rata.
- Masukkan udang, biar separuh masak, angkat dan ketepikan.
- Masukkan beras dan kacau rata.
- Tuangkan air, susu cair, susu pekat, dan garam. Kacau rata dan tuangkan ke dalam periuk nasi bersama Udang dan biarkan sehingga nasi masak.
- Taburkan daun ketumbar, kismis, kacang gajus, air mawar sebelum dihidang.
Selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan