Resepi Ayam Rose Indera Kayangan nama yang diberikan Oleh Chef Kamarul untuk resepi ini. Resepi ni sangat sedap, rempah & daun kari terasa pada ayam memang best & sesuai dimakan bersama Nasi Briyani.
Bahan Bahan: Untuk 10 orang
- 1 ekor Ayam ( potong 12)
- 1 sudu besar Serbuk Kunyit
- 2 sudu besar Serbuk kari ayam
- 2 sudu besar Cili giling
- 4 batang Serai (diketuk)
- 5 biji Bawang Merah ( dikisar)
- 5 ulas Bawang Putih (dikisar)
- 3 cm Halia (dikisar)
- 1 tangkai kecil Daun Kari
- 2 sudu besar Sos Tomato
- 1 Sudu besar Sos Tiram
- 1 sudu besar Gula Kabung
- 2 sudu besar Kerisek
- 2 biji Tomato (belah 4)
- Garam secukup rasa
- Minyak Masak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Gaulkan ayam bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga kuning keemasan.ketepikan.
- Panaskan minyak, masukkan daun kari dan serai.
- Kemudian masukkan pula bahan yang telah dikisar. Masak sehingga naik bau.
- Masukkan Cili giling diikuti dengan serbuk kari ayam. Kacau sebati dan biarkan rempah masak. Masukkan sedikit air jika perlu supaya rempah tidak hangit.
- Selepas itu, masukkan sos tomato, sos tiram, kerisek dan gula kabung. Masak sehingga rata ( perlahankan sedikit api)Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama tomato dan gaul rata dan biarkan kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam. & Siap
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan