Selasa, 30 Julai 2013

Resepi Durian Crepe 5 Tepung



Sumber : Kak Nik Ja (Semanis Madu)
Resepi Crepe ini mendapat rekomen yang baik dari empunyanya kerana rasa yang sedap, tekstur yang kenyal dan kulit crepenya amat mudah dikendalikan.

Bahan-bahan 

  • Bahan2 kering ini perlu di ayak
  • 15gm tpg hongkong
  • 25 gm tpg jagung 
  • 13gm tpg ubi kentang
  • 13gm tepung ubi kayu
  • 8 gm tepung kastard 
  • 20 gm gula aicing 
  • 1/8 teh garam
  • 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung
  • 250gm air (kak Nik guna lebih kurang 275gm air)
  • 1 sudu essen vanilla
  • 6 biji telor gred A, (kak Nik guna 5 biji telur A)
  • pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan

 INTI:
  1. 200ml fresh milk 
  2. 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas.. masukkan 
  3. 25gm tpg kastard, 
  4. 50 gm gula castor, 
  5. 2 biji kuning telur, dan 
  6. 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
  7. 200gm fresh cream---- yg dipukul hingga sebati. lepas  custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream.
  8. simpan lagi dlm peti ais.

Cara-cara

  1. Utk buat kulit masukkan kesemua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
  2. Tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2                  


Selamat mencuba..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan