Sumber : Kak Nik Ja (Semanis Madu)
Resepi Crepe ini mendapat rekomen yang baik dari empunyanya kerana rasa yang sedap, tekstur yang kenyal dan kulit crepenya amat mudah dikendalikan.
Bahan-bahan
- Bahan2 kering ini perlu di ayak
- 15gm tpg hongkong
- 25 gm tpg jagung
- 13gm tpg ubi kentang
- 13gm tepung ubi kayu
- 8 gm tepung kastard
- 20 gm gula aicing
- 1/8 teh garam
- 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung
- 250gm air (kak Nik guna lebih kurang 275gm air)
- 1 sudu essen vanilla
- 6 biji telor gred A, (kak Nik guna 5 biji telur A)
- pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan
INTI:
- 200ml fresh milk
- 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas.. masukkan
- 25gm tpg kastard,
- 50 gm gula castor,
- 2 biji kuning telur, dan
- 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
- 200gm fresh cream---- yg dipukul hingga sebati. lepas custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream.
- simpan lagi dlm peti ais.
Cara-cara
- Utk buat kulit masukkan kesemua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
- Tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2
Selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan