Bahannya:
- Laksa putih
- Daun serai kayu
- Timun
- Kobis
- Taugeh
- Kacang panjang
Bahan untuk kuah merah:
- Ikan direbus dan ditumbuk atau diblender
- Santan
- Kerisik
- Cili boh atau lada giling
- Belacan
- Garam
- Gula melaka atau nisan (dalam dialek Terengganu)
- Air rebusan ikan
- Air secukupnya
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Lengkuas hidup
- Kunyit hidup
- Rebus ikan dan asingkan isi dengan tulang.
- Ambik isi saja dan tumbuk sehingga hancur
- Tumis bahan yang diblend tadi sehingga naik bau dan masukkan cili boh/cili giling dan kacau lagi
- Kemudian masukkan rempah masak dan rempah gulai cap bunga ros dan kacau sehingga sebati
- Masukkan kerisik, asam keping, garam, gula melaka, air rebusan ikan dan santan
- Masak sehingga pecah minyak
- Sedia dimakan bersama laksa dan ulaman.
Cara Menghidang Laksa Kuah Merah Terengganu |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan