LAKSA KUAH PUTIH TERENGGANU
Resepi : Bonda tersayang Pn. Nik Fatimah Nik Man
Bahan-bahan
Laksa beras atau gandum (ikut kegemaran)
Untuk kuah
- 5 ekor ikan selayang (direbus dan diambil isinya)*
- 5 ulas bawang merah*
- 1 inci halia *
- 1 sudu kecil lada hitam*
- 1 kotak santan
- Sedikit air
- 1 keping asam keping
- 1 sudu kecil gula
- garam secukupnya
- Tumbuk semua bahan yang bertanda *
- Masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama-sama santan ke dalam periuk.
- Masukkan air dan asam keping
- Sentiasa kacau sehingga mendidih. Apabila mendidih masukkan garam dan juga gula secukup rasa dan siap untuk dinikmati.
Untuk ulaman
- Daun kesum secukupnya dimayang halusKacang panjang secukupnya dimayang
- Kobis diracik halus
- Timun dimayang
- Kacang panjang
- Daun kemangi - buang tangkai
- Taugeh - buang ekor
Untuk sambal cili pula
- 1-2biji cili merah
- Sedikit belacan
Cara menghidang
- Untuk menikmati laksa Terengganu kuah putih ini, masukkan laksa ke dalam mangkuk, kemudian letakkan kuah di atasnya. Taburkan ulam-ulaman yang disukai.
- Belacan, sambal cili dan garam selalunya diletakkan dalam satu bekas untuk diambil sendiri sesuai dengan citarasa pemakannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan