Langkah 1 : Membuat Kulit Durian Crepe
Bahan-bahan
- 50g Tepung Gandum
- 1 sudu besar Tepung Ubi Kayu
- 2 sudu besar gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu esen vanila
- 40ml susu cair ( tapi aku pakai fcm dutch lady je hihi)
- 1 gelas air (160ml)
- 3 sudu butter dicairkan
- sedikit pewarna kuning ( tapi aku tak letak pun)
Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak ke dalam bekas yang sesuai.
Masukkan susu & kacau rata
Pastu masukkan pulak telur yang telah di kacau2 guna garfu (kacau siket2 je pun)
Masukkan esen vanila, kemudian masukkan air
Kemudian butter & kacau kacau sampai sebati
Tapis
Lepas tu bolehlah mula membakar adunan lapisan durian crepe
Saiznya terpulanglah pada citarasa. Tak perlu letak minyak sebab butter dah dicampur bersama adunan tadi.
Inilah hasilnya kulit Durian Crepe...
Langkah 2 : Inti Durian Crepe
Bahan-bahan
- 150ml whipping cream + 1 sudu besar gula halus - dipukul hingga gebu dan kental.
- Isi durian
Whipping cream + Gula halus
(pukul hingga gebu & kental)
Isi durian
Langkah 3 : Membungkus durian Crepe
Beginilah caranya membungkus durian crepe. Ambil sesudu cream pastu lapis durian & lapis lagi sekali cream. Balut biar semua tertutup.
Setelah siap bungkus masukkan ke dalam
peti ais lebih kurang 4-5 jam supaya whipping cream jadi keras &
serasi bersama durian.
Setelah 5 jam dalam freeze beginilah hasilnya, sedap..
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan