Selasa, 30 Julai 2013

Resepi dan Tutorial Membuat Crepe Durian




Langkah 1 : Membuat Kulit Durian Crepe
Bahan-bahan 
Resepi Durian Crepe
  • 50g  Tepung Gandum
  • 1 sudu besar Tepung Ubi Kayu
  • 2 sudu besar gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu esen vanila
  • 40ml susu cair ( tapi aku pakai  fcm dutch lady je hihi)
  • 1 gelas air (160ml)
  • 3 sudu butter dicairkan
  • sedikit pewarna kuning ( tapi aku tak letak pun)

Resepi Durian Crepe
Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak ke dalam bekas yang sesuai.

Resepi Durian Crepe
Masukkan susu & kacau rata

Resepi Durian Crepe
Pastu masukkan pulak telur yang telah di kacau2 guna garfu (kacau siket2 je pun)

Resepi Durian Crepe
Masukkan esen vanila, kemudian masukkan air 

Resepi Durian Crepe
Kemudian butter & kacau kacau sampai sebati

Resepi Durian Crepe
Tapis
Resepi Durian Crepe
Lepas tu bolehlah mula membakar adunan lapisan durian crepe 
Saiznya terpulanglah pada citarasa. Tak perlu letak minyak sebab butter dah dicampur bersama adunan tadi.

Resepi Durian Crepe
Inilah hasilnya kulit Durian Crepe...


Langkah 2 : Inti Durian Crepe
Bahan-bahan
  1. 150ml whipping cream + 1 sudu besar gula halus - dipukul hingga gebu dan kental.
  2. Isi durian
Resepi Durian Crepe
Whipping cream + Gula halus

Resepi Durian Crepe
(pukul hingga gebu & kental)

Resepi Durian Crepe
Isi durian


Langkah 3 : Membungkus durian Crepe 

Resepi Durian Crepe
Beginilah caranya membungkus durian crepe. Ambil sesudu cream pastu lapis durian & lapis lagi sekali cream. Balut biar semua  tertutup. 

Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe
Setelah siap bungkus masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 4-5 jam supaya whipping cream jadi keras & serasi bersama durian.

Resepi Durian Crepe

Resepi Durian Crepe
Setelah 5 jam dalam freeze beginilah hasilnya, sedap..


Selamat mencuba.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan