Assalamualaikum.
Sebagai menambah pilihan agar-agar kali ini Cik Bee akan kongsikan Resepi Agar-agar Cendol Kacang Merah. Jom kita tengok..
Bahan-bahan
Credit to : Azlita Masam Manis
Bahan-bahan
- 1 peket agar-agar serbuk
- 1 liter air (anggaran 5 cawan)
- 1 cawan gula melaka (dihiris)
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan santan/susu cair
- 1 cawan cendol
- 1 cawan kacang merha dalam tin
- 1 helai daun pandan disimpul
- secubit garam
- Masak agar-agar bersama gula pasir dan air hingga larut dan mendidih.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Ambil 1 bahagian dan letak daun pandan dan gula merah. Masak semula hingga gula larut.
- Tapiskan ke dalam loyang atau acuan yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu. Biarkan ia mengeras.
- 2 bahagian lagi tambahkan santan dan secubit garam. Masak sehingga mendidih. Tutup api dan masukkan cendol.
- Cakar permukaan agar-agar gula melaka dengan garpu. Tuangkan 1/2 adunan agar-agar cendol di atasnya. Taburkan dengan kacang merah. Biar sedikit mengeras.
- Ulang sekali lagi dengan baki 1/2 adunan agar-agar cendol dan kacang merah. Simpan di dalam peti ais.
Credit to : Azlita Masam Manis
Tiada ulasan:
Catat Ulasan