Isnin, 22 Julai 2013

Resepi Agar-agar Cendol Cincau


BAHAN-BAHAN:
Bahan A
  • 1bungkus serbuk agar-agar
  • 2 cawan fresh milk
  • 2 cawan air
  • 3/4 cawan gula
Rebus semua bahan diatas.


Bahan B
Lapisan atas;
  • Ambil 3/4 bahagian daripada bahan A dan campurkan dengan 80g cendol yang telah ditapis airnya. Kacau dan masukkan ke dalam bekas.

Bahan C

Lapisan bawah;
  • 1 batang cincau yang dibungkus dalam plastik
  • 2 sudu besar tepung kastad dicampurkan dengan sedikit air
CARA-CARA:
  1. 1/2 bungkus cincau dipotong dadu. Setengah lagi diblender dengan menggunakan sedikit air.
  2. Panaskan lebihan bahan A. Masukkan tepung kastad dan cincau yang telah diblender. Masak sehingga kastad masak.
  3. Bila lapisan bawah telah mengeras, cakar dengan garpu dan tuang bahan C.

Credit : Dapur Ibundo

Tiada ulasan:

Catat Ulasan