Rabu, 17 Julai 2013

Kek Sarawak - Kek Lapis Bumi




Kek Lapis Bumi

Bahan-bahan (Kek bersaiz 8" x 8")
  • air panas untuk mencairkannya)-tambah browning sugar untuk pewarna tambahan[optional]
  • 1 Sud450g Mentega (sy guna golden churn)
  • 1 Gelas / 180g gula halus
  • 2 / 220g Gelas tepung gandum
  • 10 Biji telur
  • 1 Tin sederhana seri kaya-boleh guna tin kecil kalo nak kurang manis,tp gula jgn kurgkan
  • 1 Tin kecil susu pekat manis-dalam 10sudu makan
  • 3/4(dalam 6 sudu mkn) Cawan serbuk nescafe(campurkan dengan 1 suduu makan esen vanilla
  • Sedikit Pewarna Hijau dan Kuning

Cara-cara
  1. Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang(putih).
  2. Masukkan telur satu-persatu..(sambil adunan masih dipukul dengan kelajuan sederhana)
  3. Masukkan esen vanila,seri kaya dan susu pekat manis dan diadun sekata..
  4. Setelah itu,masukkan pulak tepung gandum.. (pastikan tepung dah diaayak)
  5. Bila adunan dah sebati,bahagikanlah kpd 3 bahagian.. (i)warnakan hijau (ii)warnakan kuning (iii)masukkan nescafe(letak browning sugar untuk warna lebih gelap)
  6. (Pastikan pengukus dah mendidih sebelum mula mengukus ye puan2) Ambil 1 cawan adunan hijau,kukus di dalam loyang yang sudah dioles mentega atau dilapik kertas minyak..kukus kejap je,jangan lama sangat sebab nanti lapisan mudah tertanggal. Tapi pastikan la adunan dah tak cair dah ye..asal nampak masak ok la tu.
  7. Lepas tu ambil pulak 1 cawan gak adunan nescafe,kukus lagi. Diikuti adunan kuning. Ulang lagi warna hijau,nescafe dan kuning sampai habis..
  8. Masak selama 1 jam-1 jam 30 minit selepas lapisan terakhir dikukus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan