Bahan-bahan ( Saiz hidangan 6 - 8 orang )
4 paket laksa beras cap Zong Shan
Bahan Kuah
- 1 kg ikan selayang
 - 3-4 ulas asam keping
 - 1/2 labu bawang besar
 - 7-10 ulas bawang merah
 - 5-6 ulas bawang putih
 - 3-4 cm halia
 - 10-12 sudu makan cili giling
 - 7-10 biji cili padi
 - 1/2 cawan air asam jawa
 - 3 cm belacan
 - segenggam daun kesum
 - 1 batang bunga kantan
 - garam secukup rasa
 
Bahan Ulam-ulaman
- 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
 - 1 biji cili merah - dihiris
 - 1 biji cili hijau - dihiris
 - 1/2 labu bawang besar - dihiris
 - 5-6 biji cili padi - dihiris
 - 1/2 biji nanas - dihiris
 - 1 batang timun - dihiris memanjang
 - 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
 - 4-5 helai daun salad - dihiris
 - sedikit daun pudina
 
Cara Membuatnya
Laksa
- Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam.
 - Kemudian direbus sampai lembut
 - Toskan dan diketepikan...
 
Kuah laksa
- Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
 - Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
 - Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
 - Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...
 - Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
 - Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih. Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya. Bubuhkan garam secukup rasa. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya
 








0 Komentar untuk "Resepi Laksa Penang Cik Bee"