RESEPI TERKINI CIK BEE

Resepi Crepe Durian Dalam Masa 3 Minit



Untuk Menghasilkan Crepe Durian dalammasa 3 minit je..

Lihat video berikut.



  



Hari ni aku nak kongsi satu resepi yang hot hot skarang ni kat fb je asyik durian crepe je aku nengok orang duk promote anyway kat sini aku kongsi resepi durian crepe kat korang k..
Sebenarnya durian crepe ni dah lama diaorg ada jual kat shopping-shopping mall kat KL aku penah gak beli kat ikano dulu memang sedap sangat & tak sangka kini aku dapat buat sendiri & terima kasih kat blog ni yang aku amik resepinya : http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2012/10/resepi-crepe-durian-tutorial.html
Anyway inilah bahan-bahannya
Resepi Durian Crepe
Bahan-bahan untuk kulit Resepi Durian Crepe
  • 50g  Tepung Gandum
  • 1 sudu besar Tepung Ubi Kayu
  • 2 sudu besar gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu esen vanila
  • 40ml susu cair ( tapi aku pakai  fcm dutch lady je hihi)
  • 1 gelas air (160ml)
  • 3 sudu butter dicairkan
  • sedikit pewarna kuning ( tapi aku tak letak pun)

Langkah 1 Resepi Durian Crepe
Campurkan tepung gandum, tepung ubi & gula halus & ayak ke dalam bekas yang sesuai.
Resepi Durian Crepe
Resepi Durian Crepe
Masukkan susu & kacau rata
Resepi Durian Crepe
Pastu masukkan pulak telur yang telah di kacau2 guna garfu ( kacau siket2 je pun)
Resepi Durian Crepe
Masukkan esen vanila lak..pastu msk air (lupa nk snap )
Resepi Durian Crepe
pastu butter lak & kacau kacau sampai sebati sebab butter ni susah sket nk msk dlm air kan.. pastu tapis
Resepi Durian Crepe
lepas tu leh la membakar adunan lapisan durian crepe korang ni.. sori la terlepas nak snap time tengah memasak adunan ni anyway caranya  ialah ambil satu senduk kecil & leperkan ke atas nonstick pan macam kat pic bawah ni aku curi kat google image ja
Resepi Durian Crepe
saiz ni terpulangla  aku nyer teruk betul xde jadi bulat cengini pun hahaha.. lapisan ni xyah alih-alih tau, agak agak masak je terus telangkupkan kuali kat atas pingan kalo cedok-cedok pakai sudip takut terkoyak lak dah la nipis je menda ni. bagi yang dah expert senang la aku yang amatur ni siap ada yang reject 2-3 bijik sebab salah telangkup sampai jatuh kat lantai huhuhu..
pastu lapisan ke-dua leh je tindan-tindan jangan risau crepe ni x melekat sebab dah kita letak butter dalam adunan tadi. pan korang pun xyah letak ape-ape minyak lagi tau!
Resepi Durian Crepe
Inilah hasilnya kulit Durian Crepe aku tu… malu jugak nak upload ni orang lain buat bulat-bulat ja aku punya hahaha banyak sangat seni ni :D
baiklah kita ke bahan-bahan untuk inti Resepi Durian Crepe
Langkah 2 : Inti Durian Crepe
Bahan-bahan untuk inti resepi durian crepe ialah :
Resepi Durian Crepe
150ml whipping cream + 1 sudu besar gula halus – pukul hingga gebu & kental
Resepi Durian Crepe
dan bahan paling penting ialah mestilah isi durian hehehe…
Resepi Durian Crepe
Inilah isi durian yan telah dibuang bijinya aku nyer lebih kurang 6 ulas kot sebab durian yang aku beli tu kecil2 ke ulasnya kalo yang besar2 tu agak2 la maybe dalam 2-3 ulas pun dah cukup kalo terlebih xpe boleh mamam hehehe..
dan bolehlah ke acara berikutnya.. membungkus
Langkah 3 : Membungkus durian Crepe 
Resepi Durian Crepe
beginilah caranya membungkus durian crepe ambil sesudu cream pastu laps durian & lapis lagi sekali cream & balut cam balut tepung bungkus tu janji semua tertutup hehe..
Bahagian yang ada hangit-hangit tu korang letak inti tau nanti bila dah balut bahagian luar nampak cantik & berseri-serila hihihi
lagi nipis kulit lagi best tapi jangan sampai bocor lak xbest la.
Resepi Durian Crepe
Inilah hasil durian crepe yang pertamaku… hihihi semangatnya dan akhirnya aku dapat menyiapkan 13 biji durian crepe kalo korang pandai buat kulit mungkin leh dapat lagi banyak & lagi kecil saiz lagi la banyak leh buat.
Hasil ni boleh lah untuk hidangan 3-4 orang kot huhuhu
Resepi Durian Crepe
buruk beno rupenye durian crepe aku ni anyway bleh la for first time buat hihihi.. lepas tu masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 4-5 jam supaya whipping cream jadi keras & serasi bersama durian.
setelah 5 jam dalam freeze beginilah hasilnya & realy nyumi
Resepi Durian Crepe
Selamat Mencuba & Selamat Menjamu Selera….
0 Komentar untuk "Resepi Crepe Durian Dalam Masa 3 Minit"

Posting Rakan-rakan

 
Copyright © 2014 Resepi Cik Bee - All Rights Reserved
Template By Catatan Info