- 300 gram mentega
 - 400 gram tepung gandum
 - 100 gram gula ising
 - 120 gram susu tepung penuh krim
 - 1 sudu teh esen vanilla
 
Bahan topping:
- 1 1/2 biji putih telur
 - 150 gram gula ising (diayak dahulu)
 - 15 gram tepung jagung
 - 1/2 sudu teh esen vanilla
 - Coklat emulco
 
Cara membuat topping (sediakan topping dahulu sebelum membuat adunan biskut):
- Campurkan semua bahan kecuali coklat emulco dan gaul rata menggunakan garfu.
 
- Di dalam mangkuk adunan, pukul mentega, gula dan esen vanilla sehingga bergaul rata.
 - Kemudian, tambahkan tepung dan susu tepung kemudian gaul rata menggunakan tangan sahaja.
 - Canai adunan dan terap dengan penerap yang sesuai. Aturkan di dalam dulang.
 - Gunakan 'piping bag' untuk meletakkan topping di atas adunan biskut yang telah diterap. Dengan menggunakan jari telunjuk, ratakan topping.
 - Gunakan pencungkil gigi untuk membuat corak daripada coklat emulco di atas topping.
 - Bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 15 minit.
 








0 Komentar untuk "Resepi Biskut Mama Caries"