Bahan-bahan
- 2 cawan tepung pulut
 - 2 sudu besar tepung beras (tak letak pun tak pe)
 - Sedikit jus pandan (ambil beberapa helai daun pandan, diblend dan tapis airnya). Kalau tak ada jus pandan, guna pewarna hijau pun boleh.
 - Sedikit garam
 - Gula melaka (dipotong empat segi kecil)
 
Cara membuatnya
- Campurkan tepung pulut dengan jus pandan serta sedikit garam. Jadikannya satu adunan yang boleh digentel, tak terlalu lembut dan tak terlalu keras. Kalau lembut sangat, tambah lagi tepung.
 - Ambil adunan sebesar ibu jari, leperkan sikit dan masukkan gula melaka, kemudian bulatkan
 - Rebus buah melaka dalam air yang sedia mendidih
 - Bila buah melaka dah masak, ia akan timbul, gunakan penapis dan kaut buah melaka kemudian masukkan ke dalam air sejuk.
 - Golekkan buah melaka atas kelapa parut yang dicampur sedikit garam.
 










0 Komentar untuk "Resepi Onde-onde atau Buah Melaka"