LAKSA KUAH PUTIH TERENGGANU
Resepi : Bonda tersayang Pn. Nik Fatimah Nik Man
Bahan-bahan
Laksa beras atau gandum (ikut kegemaran)
Untuk kuah
- 5 ekor ikan selayang (direbus dan diambil isinya)*
 - 5 ulas bawang merah*
 - 1 inci halia *
 - 1 sudu kecil lada hitam*
 - 1 kotak santan
 - Sedikit air
 - 1 keping asam keping
 - 1 sudu kecil gula
 - garam secukupnya
 
- Tumbuk semua bahan yang bertanda *
 - Masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama-sama santan ke dalam periuk.
 - Masukkan air dan asam keping
 - Sentiasa kacau sehingga mendidih. Apabila mendidih masukkan garam dan juga gula secukup rasa dan siap untuk dinikmati.
 
Untuk ulaman
- Daun kesum secukupnya dimayang halusKacang panjang secukupnya dimayang
 - Kobis diracik halus
 - Timun dimayang
 - Kacang panjang
 - Daun kemangi - buang tangkai
 - Taugeh - buang ekor
 
Untuk sambal cili pula
- 1-2biji cili merah
 - Sedikit belacan
 
Cara menghidang
- Untuk menikmati laksa Terengganu kuah putih ini, masukkan laksa ke dalam mangkuk, kemudian letakkan kuah di atasnya. Taburkan ulam-ulaman yang disukai.
 - Belacan, sambal cili dan garam selalunya diletakkan dalam satu bekas untuk diambil sendiri sesuai dengan citarasa pemakannya.
 









0 Komentar untuk "Resepi Laksa Kuah Putih Terengganu "