Bahannya:
- Laksa putih
 
- Daun serai kayu
 - Timun
 - Kobis
 - Taugeh
 - Kacang panjang
 
Bahan untuk kuah merah:
- Ikan direbus dan ditumbuk atau diblender
 - Santan
 - Kerisik
 - Cili boh atau lada giling
 - Belacan
 - Garam
 - Gula melaka atau nisan (dalam dialek Terengganu)
 - Air rebusan ikan
 - Air secukupnya
 
- Bawang merah
 - Bawang putih
 - Halia
 - Lengkuas hidup
 - Kunyit hidup
 
- Rebus ikan dan asingkan isi dengan tulang.
 - Ambik isi saja dan tumbuk sehingga hancur
 - Tumis bahan yang diblend tadi sehingga naik bau dan masukkan cili boh/cili giling dan kacau lagi
 - Kemudian masukkan rempah masak dan rempah gulai cap bunga ros dan kacau sehingga sebati
 - Masukkan kerisik, asam keping, garam, gula melaka, air rebusan ikan dan santan
 - Masak sehingga pecah minyak
 - Sedia dimakan bersama laksa dan ulaman.
 
![]()  | 
| Cara Menghidang Laksa Kuah Merah Terengganu | 









0 Komentar untuk "Resepi Laksa Kuah Merah Terengganu"