Kali ini Cik Ruby akan kongsikan resepi Bingka Pisang Gula Merah. Resepi yang ni gula merah digunakan, lagi sedap rasanya.
BINGKA PISANG GULA MERAH
Bahan-bahan:
- 10 biji pisang awak*
 - 1 cawan santan*
 - 1 biji telur*
 - 1/2 cawan gula merah*
 - 1/2 sudu kecil garam* | kisar bersama bahan bertanda (*)
 - 1 cawan tepung gandum
 - 1/2 cawan tepung beras
 - 1/2 cawan minyak masak
 - Bijan untuk ditabur
 
Cara Membuat:
- Satukan pisang, santan, gula merah, telur dan garam dalam blender.Kisar.
 - Tuang bahan yang dikisar dalam satu bekas, gaulkannya dengan tepung gandum, tepung beras dan minyak masak.Kacau sebati.
 - Sedikan loyang berukuran 7'' atau 8'', griskan dengan sedikit minyak masak.Masukkan adunan ke dalamnya, taburkan bijan dan bakar dalam oven selama 1 jam dengan suhu 180 darjah celcius.
 - Potong dan hidangkan.
 








0 Komentar untuk "Bingka Pisang Gula Merah"