Bahan-bahan:
- 600 gm isi ikan tenggiri
- 300 gm tepung sagu
- 600 gm tepung ubi
- 100 gm bawang putih
- 150 gm bawang merah
- 2 putih telur – dipukul
- 2 sudu teh gula
- 2 sudu teh lada putih
- 2 sudu teh garam
- 2 sudu the serbuk penaik
Cara-cara:
- Kikiskan isi ikan dari tulang dan kulitnya dengan sudu besar, kemudian tumbuk menjadi halus.
- Bubuhkan bawang yang ditumbuk, putih telur, gula,lada dan garam serta gaulkan.
- Masukkan tepung sagu dan tepung ubi serta serbuk penaik. Ulikan adunan.
- Bahagikan adunan kepada beberapa potongan dan gulungkan menjadi gulungan panjang.
- Kukuskan gulungan keropok dalam pengukus hingga masak. Kira-kira 2 jam.
- Biarkan ia sejuk dan simpan semalaman dalam peti sejuk supaya ia keras.
- Hiriskan nipis-nipis dan jemur hingga kering benar. Simpan dalam bekas kedap udara.
- Bila hendak menghidang, gorenglah keropok dalam minyak panas.
Nota: Keropok udang juga boleh dibuat dengan sukatan dan
cara yang sama.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan