Bahan-Bahan
- ½ kilogram daging cincang
- 3 ulas bawang putih dan dihiris
- 50 gram tepung sagu
- 1 sudu teh garam atau secukup rasa
- 1 biji putih telur
Sediakan
- 1 mangkuk besar air mendidih
- 1 mangkuk air sejuk/air ais
Cara Penyediaan Bakso
- Campur kesemua bahan dengan menggunakan tangan dan senduk sampai mesra dan tidak melekat.
- Basahkan tangan dengan air, ambil campuran daging dengan tangan dan genggam dan keluarkan melalui celah jari telunjuk dan ibu jari.
- Bulatkan bakso dengan sendok dan celupkan ke air panas mendidih sehingga terapung.
- Pindahkan bakso yang terapung ke dalam air ais selama 5 minit. Lakukan sehingga selesai.
Kuah Bakso
- Sediakan air rebusan daging.
- Tambahkan garam, merica, dan gula secukup rasa.
- Setelah mendidih masukkan bakso tadi dan masak sebentar lagi.
Cara Sajian
- Sediakan mangkuk berisi mee kuning atau bihun yang sudah direbus.
- Tuang kuah sup dan baksonya, tabur potongan daun seleri dan bawang merah goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan