Resepi ini merupakan resepi yang dah lama keluarga Cik Bee gunakan dan merupakan kegemaran kami sekeluarga..
Perap ayam percik
- ayam (1 ekor);
- 6 ulas bawang putih,
- 2 ulas bawang merah,
- serai 2 batang,
- jintan manis 2 sudu,
- garam 2 sudu,
- halia
Kuah ayam percik
- Santan: Kiraan santan pekat (ratio 1 1/2 cawan santan: 1 cawan air), kalu nk kuah banyak guna byk santan pahtu tambah air, gula 2 sudu utk kuah 1 1/2 cwn santan,
- Lada kering (kalu nk pedas letak byk~10 btg pedas)
- 2 ulas bawang merah,
- Sedikit halia
- Lada kering, bawang merah dan halia di blender
Cara-cara masak kuah
- Masak bahan yang dah diblender bersama santan, kacau sapai pekat sekurang-kurangnya hingga separuh dari sukatan awal santan.
- Selalu mengacau hingga pekat.
- Pastikan kuahnya cukup manis untuk mengimbangi rasa masin ayam.
Membakar ayam percik
- Ayam bakar mesti betul-betul masak.
- Lepas ayam benar-benar masak, celupkan dalam kuah santan
- Ayam tadi dikeringkan dalam oven. Dibalikkan bila sudah kering.
- Tip 3 diulang sehingga kuah habis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan