Sabtu, 27 Julai 2013

Tujuh Petua Semasa Membuat Roti

Ramai yang teringin nak buat roti hasil air tangan sendiri yang lembut dan sedap tetapi selalu tidak menjadi? atau terlalu keras sehingga boleh dibaling ke dinding?. Untuk membuat roti bukanlah suatu yang mudah bagi mereka yang tidak biasa membuatnya. Jika silap menguli atau silap timbangan mungkin roti tidak menjadi begitu lembut seperti yang di angankan. Di sini disediakan beberapa tips untuk membuat roti lebih lembut.

 

1. Perkara pertama sebelum membuat roti, sediakan segala alatan dan bekas menguli. Pemilihan bahan juga amat penting kerana bahan akan mempengaruhi hasil roti yang bakal dibakar. Pilih tepung roti yang baik, bukan mencari yang murah kerana dikhuatiri teksturnya tidak halus dan roti tidak akan menjadi lembut. 


2. Pastikan semua sukatan bahan tepat mengikut resepi yang disediakan. Sebaiknya jangan menokok tambah sebarang bahan terutamanya sukatan majerin atau butter kerana kandungan garam dalam kedua bahan ini boleh mematikan yis.

 
3. Yis perlu aktif, sebaiknya lakukan proses penapaian dengan cara ambil 1/3 air suam didalam cawan, kemudian campurkan 1/3 sudu kecil tepung gandum, 1/2 sudu kecil gula dan masukkan yis. Biar seketika dan apabila yis berbuih, ini bermakna yis aktif dan boleh terus dicurah ke dalam adunan.
4. Untuk menguli, boleh campurkan semua bahan dan uli seperti biasa. Tetapi jika ada penggunaan telur, telur perlu dikocak sedikit menggunakan garpu (jika menggunakan cara manual) dan uli hingga menjadi doh selama 6 hingga 8 minit tanpa henti.

5. Setelah adunan menjadi doh, lumurkan sedikit doh dengan sedikit sahaja marjerin, dan masukkan ke dalam plastik bersih, ramas-ramaskan doh beberapa minit lebih kurang 5 hingga 10 minit. Kemudian, keluarkan semula dari plastik dan uli semula di dalam bekas adunan. Hasilnya doh akan elastik dan lembut.
6. Proses pemerapan, pastikan doh di perap di tempat yang mempunyai cahaya matahari, jika duduk di luar negara musim sejuk, letak doh di sebelah heater, jangan biarkan doh di dapur kerana doh perlu suhu yang agak panas untuk mengembang, dan tutup doh dengan plastik wrap ataupun kain bersih, pastikan doh naik dua kali ganda, lebih kurang 1 jam atau hanya 40 minit. Untuk mengetahui doh sudah cukup masa untu perap adalah apabila kita tekan doh dengan jari, doh tidak akan memantul kembali.

 

7. Tumbuk-tumbukan doh bagi keluarkan angin dan uli semula beberapa minit, kemudian bentukkan mengikut citarasa masing-masing. Perlu juga rehatkan ia beberapa minit, lebih kurang 8 minit kemudian baru dimasukkan inti ataupun di letakkan terus di dalam loyang pembakar.



 





Credit to TryMasak


Tiada ulasan:

Catat Ulasan