Rabu, 17 Julai 2013

Tepung Talam Gula Merah




TEPUNG TALAM GULA MERAH


SUMBER : BLOG HANIELIZA

Lapisan Bawah:
  • 1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan 
  • 1/2 cawan gula pasir ) 
  • 5 cawan air biasa ) 
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 2 sudu besar tepung ubi 
  • 1 sudu kecil kapur 

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.


Lapisan Atas
  • 3 cawan santan pekat 
  • 1 cawan tepung beras 
  • 1 sudu kecil garam 

Cara
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.



*********************************************************



TEPUNG TALAM GULA MERAH ( RECIPE FROM RUSNAH AHMAD )

Bahan-bahan
  • 100 gm gula merah ( 150 GM pun bole )
  • 2 sb gula putih 
  • sehelai daun pandan diikat 
  • 2 1/2 cwn air 
Keempat bahan ini direbus jangan sampai pekat cuma hingga gulanya larut.

  • 1/2 cwn tepung gandum 
  • 1/2 cwn tepung beras 
  • 1 sb tepung ubi/jagung 
  • 1 sb air kapur 
  • sedikit garam 
Keempat empat bahan ini disebatikan dan dicampur dengan air gula yang suam yang ditapis terlebih dulu kemudian dituang ke dalam loyang berukuran 8 inci dan dikukus separuh masak.
Tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus dgn api sederhana .

Bahagian atas
  • 1/2 cwn tepung beras 
  • 1 1/2 cwn santan 
  • sedikit garam 
Ketiga-tiga bahan ini diadun sebati dan dikacau sebentar diatas api, bila naik wap tuangkan ke atas lapisan bawah yang dikukus tadi dan kukus lagi lebih kurang 20 minit.
Biarkan sejuk baru dipotong dgn pisau yang basah.


Selamat Mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan