SUMBER : BLOG HANIELIZA
Lapisan Bawah:
- 1 cawan gula merah ) masak dan sejukkan
- 1/2 cawan gula pasir )
- 5 cawan air biasa )
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu kecil kapur
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Gaulkan adunan dan tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit.
4. Bila dah masak, cakarkan sikit permikaan adunan dengan garfu.
Lapisan Atas
- 3 cawan santan pekat
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu kecil garam
Cara
1. Gaul dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja..
2. Tuang atas adunan bawah yg telah dicakarkan sikit dan
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak
4. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau pelastik dan hidangkan.
*********************************************************
TEPUNG TALAM GULA MERAH ( RECIPE FROM RUSNAH AHMAD )
Bahan-bahan
- 100 gm gula merah ( 150 GM pun bole )
- 2 sb gula putih
- sehelai daun pandan diikat
- 2 1/2 cwn air
- 1/2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn tepung beras
- 1 sb tepung ubi/jagung
- 1 sb air kapur
- sedikit garam
Tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus dgn api sederhana .
Bahagian atas
- 1/2 cwn tepung beras
- 1 1/2 cwn santan
- sedikit garam
Biarkan sejuk baru dipotong dgn pisau yang basah.
Selamat Mencuba
0 Komentar untuk "Tepung Talam Gula Merah"