Selasa, 30 Julai 2013

Resepi Tart Bunga


Bahan-bahan

  • 250 gm mentega (nak sedap guna Yang berkualiti)
  • 2 Sudu Besar Minyak sapi-udah bersambung ke
  • 1 Sudu Besar susu pekat manis
  • 1 biji kuning telur
  • 10 Sudu Besar Tepung jagung / kastard - Ayak
  • 1 Sudu Kecil Esen vanila (opt)
  • 350 gm Tepung Gandum - Ayak (bersambung ke jika adunan lembik)
  • Inti Nanas secukupnya-buat bebola Kecil
  • kertas cawan Kecil secukupnya

Cara-Cara

  1. Mentega, susu manis, kuning telur, vanila dan Tepung jagung / kastard dikacau Hingga sebati.
  2. Masukkan Tepung Gandum sedikit2 makin sukses adunan laper Doh Yang lembut.
  3. Canai Doh dan Terap DENGAN penerap berbentuk bunga.
  4. Bubuh Doh bunga kedalam cawan kertas yg beralas mangkuk2 tawas dan tekan2kan Sikit di tengahnya.Isi inti Nanas dan karpet jika Suka.
  5. Bakar pd suhu 165C-170C dari selama 20 min ATAU Hingga garing mengikut suhu oven masing2.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan