Solok lada adalah antara lauk yang terkenal terutama di Pantai Timur. Hidangan Nasi Kerabu dianggap kurang lengkap tanpa kehadiran Solok Lada. Kali ini Cik Bee akan kongsikan resepinya.
Bahan-bahan
- 10 biji lada besar
- 10 ekor ikan selayang – direbus, diambil isi
- 6 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1 sudu kecil lada hitam
- Garam dan gula
- 1/2 cawan santan cair
- 1/2 cawan kelapa parut + 1/2 cawan santan pekat
- 5 tangkai pucuk ubi (optional)
Cara-cara
- Lada dibelah di bahagian tengah dan dibuang biji.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, serai dan lada hitam.
- Gaul isi ikan dengan bahan yang ditumbuk, kelapa parut, santan pekat, garam dan gula secukup rasa. Masukkan ke dalam lada tadi.
- Susun pucuk ubi di dalam periuk (sebagai alas) dan susun solok lada di atasnya. Masukkan santan cair.
- Panaskan periuk dengan api yang sederhana besar dan masak selama 4-5 minit (tutup periuk semasa memasak).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan