Rabu, 31 Julai 2013

Resepi Sambal Petai



Bahan-bahan (5-6 orang)
  • 200 gm ikan bilis
  • 4 papan petai
  • 6 ulas bawang merah – dikisar
  • 2 ulas bawang putih – dikisar
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 1 inci gula Melaka
  • Sedikit air
  • Garam dan gula

Cara-cara
  1. Isi petai dibelah dua.
  2. Goreng ikan bilis sehingga rangup, angkat dan toskan.
  3. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis seketika (3-4 minit).
  4. Masukkan sedikit air. Masukkan gula Melaka dan kacau sehingga sekata.
  5. Masukkan petai dan ikan bilis, kacau sehingga sekata.
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan