Bahan-bahan
- 4 ketul daging ayam - ambil bahagian isi dan potong kecil2.
- 1 sudu besar bawang putih kisar*
- 4-5 sudu besar bawang merah kisar*
- 2 batang serai - dititik
- 6 sudu besar lada kering kisar
- 7-8 batang cili padi - belah dua
- 1 paket putih jagung - potong serong
- 5 batang kacang panjang - potong 1 inci panjang
- 1 mangkuk kecil bunga kobis
- 1 batang lobak merah - potong lidi mancis
- 1 biji tomato buah - potong lapan
- 5 helai daun limau purut - koyak kasar2
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar sos tomoto
- 1 labu bawang besar - potong bulat
- Sedikit air
- Garam
- Serbuk perasa
- Gula
- Minyak untuk menumis
Cara penyediaan
- Panaskan minyak.
- Tumis serai dan bahan bertanda *. Goreng hingga wangi, masukkan cili padi.
- Masukkan lada kering kisar dan masak hingga terbit minyak dan bau wangi terbit. Masukkan daun limau purut dan bawang besar mayang.
- Masukkan sos tomato dan sos tiram, gaul rata dan perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula.
- Masukkan isi ayam dan biar empuk seketika. Tambahkan sedikit air untuk dapatkan kuah.
- Bila ayam dah empuk, masukkan sayuran, gaul seketika, dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.
- Lauk nasi paprik ni mesti ada rasa pedas, masam dan manis yang tidak keterlaluan.
- Lebihan kuah pada kuali digaulkan dengan nasi putih. Kalau kurang kuah, ambil sedikit kuah pada lauk paprik dan gaul pada nasi rata2. Angkat dan hidangkan.
Sumber : Inachomel
Tiada ulasan:
Catat Ulasan