Resepi Roti Canai- (Kulit Murtabak)
- 4 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu pekat manis
- 2 sudu besar marjerin
- air+ garam ( agak-agak dlm 1 1/2 cwn)
Cara buat
- Cara utk buat kulit murtabak sama macam buat roti canai.
- Campur semua bahan untuk kulit murtabak dan uli hinga tidak melekat pada tangan, bila curah air yang di campur garam masukkan sedikit demi sedikit, masa ni kena pandai agak-agak ye.
- Uli hingga doh hingga lembut dan licin. Biarkan dlm 10 minit dan uli lagi.
- Bulat-bulatkan dan sapu sedikit marjerin supaya doh tak melekat antara satu sama lain, perap lah lebih kurang 2, 3 jam, nak lagi sedap biarkan semalaman.(saya perap semalaman)
Untuk Kuah Bawang Merah
- 1 biji bawang besar
- 1 sudu besar cuka
- 1 sudu besar sos cili maggi
- beberapa titik pewarna merah ( sirap)
- sedikit gula dan garam
Cara buat kuah bawang merah......
- Hiris nipis bawang besar, kemudian campur dengan sos cili, cuka, sirap, gula dan garam, simpan di dalam bekas dan letak di dalam peti ais beberapa jam.
BAHAN2 UTK INTI MURTABAK :
- 300g mince meat
- 2 bawang besar-potong dadu
- 3 bawang putih-potong dadu
- 4 sb rempah kari
- garam+gula secukup rasa**1 bawang-potong nipis2
- **6 biji telur-atau secukupnya
- Tumis bawang besar, bawang putih yg di dadu. Masukkan mince meat dan rempah kari. Masukkan garam dan gula, masak hingga kering. Setelah siap, matikan api dan sejukkan.
- Bila daging sudah suam, campurkan bahan **. kacau hingga sebati.
- Kibarkan doh roti ( sapu minyak sedikit) atau tarik nipis2, masukkan sedikit inti, lipat dan tutup balik.
- Goreng dgn api perlahan hingga masak.
- Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama kuah bawang merah.
Source : copy and paste dari sini
Tiada ulasan:
Catat Ulasan