Resepi Asal Donut: mykitchensnippets.com
Resepi Olahan Semula: kongsiresepi.com
Bahan-bahan:
- 3 cawan tepung roti
- 1/2 cawan tepung kek
- 1 biji telur
- 3/4 cawan susu suam
- 3 sudu besar gula
- 3 sudu besar minyak jagung
- 1/2 sudu kecil garam
- 7 g (1 sudu besar) yis segera
- 150 g keledek lenyek
- 1/2 sudu kecil vanilla
- Dalam gelas, satukan yis dan susu suam. Tambah 1 sudu gula. Biar yis naik selama 10 minit.
- Sementara itu, satukan semua bahan kering dan keledek lenyek dalam satu bekas dan gaul rata.
- Buat lubang di tengah-tengah.
- Tuangkan bancuhan yis, telur, vanilla dan minyak. Perlahan-lahan gaul rata adunan dan uli sehingga lembut dan tidak melekat pada bekas. Rehatkan doh selama 45 minit.
- Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin. Bentukkan donut dan rehatkan sekejap selama 10 minit. Goreng pada api perlahan hingga kekuningan.
Selamat Mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan