Bahan-bahan ( 2 orang )
- 1/4 cawan bawang besar- mayang
- 2 sudu besar daun parsley- cincang
- 1 sudu besar mentega/margerin
- 1 1/2 cawan cendawan butang
- 1 1/2 sudu kecil tepung jagung
- 1/2 kiub ayam
- 1/2 sudu kecil Worcestershire sauce
- sedikit serbuk lada hitam
- 2/3 cawan air
- 1/2 cawan sour cream
Cara-cara nak masak Creamy Mushroom Soup
- Panaskan mentega. Tumis bawang sehingga layu. Jangan sampai perang.
- Masukkan cendawan. Tumis 2-3 minit.
- Bancuh tepung jagung dengan air. Kemudian masukkan ke dalam cendawan tadi.
- Masukkan juga semua bahan-bahan lain. Masak sehingga mendidih. Padamkan api dan sejukkan sekejap.
- Kemudian masukkan ke dalam blander. Blend sekejap. Jangan terlalu lama! Mungkin sekali tekan saja.
- Kemudian renehkan semula sehingga pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan