Bahan Kering :
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar baking powder
- 3 sudu besar gula kastor
- 1 sudu teh garam
- Bahan Basah :
- 1 biji telur gred A
- 1 cawan susu segar/ susu cair
- 1/2 cawan minyak jagung / minyak masak
- 1/2 cawan cheddar cheese - diparut
Cara-cara :
- Ayak bahan kering tepung - baking powder - gula kastor dan garam. Ketepikan.
- Di mangkuk lain campur bahan basah telur - susu - minyak. Pukul dengan hand whisk sekejap saja sekadar bercampur.Tak perlu hingga kembang.
- Tuang campuran telur yang dipukul tadi ke campuran tepung dan gaul rata. Tak payah gaul lama sangat sekadar bercampur saja.
- Kemudian masukkan keju parut dan gaul lagi hingga tercampur rata.
- Sudukan adunan ke dalam acuan muffin yang sudah diglis sedikit butter dan ditabur sedikit tepung. Boleh juga kalau nak diletak dalam papercup isi 3/4 penuh. Tabur sedikit parutan cheddar cheese diatas nya kalau suka.
- Panaskan oven 180 - 200C, bakar selama 20 - 25 minit atau hingga muffin masak.
NOTA : Muffin memang termasuk kuih yang padat dan agak keras. Membuat muffin, telur tidak perlu dipukul, cukup dipukul dengan hand whisk saja. Suhu oven sebaiknya tinggi, 180 - 200 C. Panaskan oven dahulu selama 15 minit. Bila dah masukkan adunan muffin baru turunkan suhu oven. Insya'Allah si muffin akan menjulang dengan cantiknya.
Sumber : -InaChomel-
Tiada ulasan:
Catat Ulasan