Isnin, 22 Julai 2013

Resepi Biskut Nestum Hazel Nut



BAHAN-BAHANNYA
  • 40 gram mentega
  • 20 gram lemak sayur (shortening)
  • 40 gram gula aising
  • 1/2 camca teh esen vanilla
  • 70 gram tepung gandum*
  • 15 gram tepung jagung*
  • 20 gram nestum, kisar halus*
  • 15 gram kacang hazel, kisar halus*(*disatukan dan gaul rata)
  • Kuning telur, untuk disapu
  • Gula hiasan secukupnya

CARA MEMBUATNYA
  1. Putar mentega bersama lemak sayur dan gula aising hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan juga bahan2 yang disatukan tadi, gaul rata hingga menjadi doh. Rehatkan sebentar.
  2. Canai doh setebal 0.5 cm, terap menggunakan acuan kegemaran, alihkan ke dalam dulang pembakar. Buat hingga siap, sapu kuning telur dan tabur gula hiasan.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..

Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan