BAHAN-BAHANNYA
- 40 gram mentega
- 20 gram lemak sayur (shortening)
- 40 gram gula aising
- 1/2 camca teh esen vanilla
- 70 gram tepung gandum*
- 15 gram tepung jagung*
- 20 gram nestum, kisar halus*
- 15 gram kacang hazel, kisar halus*(*disatukan dan gaul rata)
- Kuning telur, untuk disapu
- Gula hiasan secukupnya
CARA MEMBUATNYA
- Putar mentega bersama lemak sayur dan gula aising hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan juga bahan2 yang disatukan tadi, gaul rata hingga menjadi doh. Rehatkan sebentar.
- Canai doh setebal 0.5 cm, terap menggunakan acuan kegemaran, alihkan ke dalam dulang pembakar. Buat hingga siap, sapu kuning telur dan tabur gula hiasan.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
Selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan