- 125 gm Crisco
- 125 gm mentega
- 150 gm gula kaster
- 4 biji kuning telur
- 300 gm Top flour }
- 1 sudu teh sodium bicarbonate }
- 1 sudu teh baking powder }
- 25 gm tpg jagung }
- 25 gm tpg susu } … diayak
- 60 gm gajus dibakar sebentar dan dikisar kasar
- secukup gajus dibelah dua untuk hiasan
- secukup telur utk disapu di atas biskut
Cara-cara
- Pukul Crisco, mentega dan gula sehingga kembang dan gebu dgn kelajuan yg deras selam 3-5 minit. Masukkan kuning telur sebiji sebiji sambil dipukul, sehingga bergaul rata.
- Dgn kelajuan perlahan, masukkan campuran tpg yg telah diayak, sedikit sedikit sehingga mendapat adunan doh yg lembut. Masukkan pula gajus kisar dan adun hingga rata. Adunan dibahagi sama rata, setiap satu 10 gm.
- Jadikan bebola kecil dan ditekan di tengahnya lalu dihias dgn gajus. Tekan sedikit lagi supaya gajus melekat dan sapu telur di atasnya. Bakar di ketuhar 170 darjah C, selama 10-15 minit atau sehingga masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan